Kraven på oss själva ökar

Samhället skrämmer mig ibland. Eller ja, allt oftare nu för tiden. Jag får lite panik över det här med att vi människor har så höga krav på oss själva, och de kraven ökar dessutom varje dag. Det är inte konstigt att vi blir stressade. Igår när jag satt hos frisören så slog det mig hur mycket vi människor tänker på vårt utseende och att vi aldrig blir nöjda. En kvinna kom in och frågade om ögonfransförlängning. Alltså, vad är det för samhälle vi skapar? Det är ju vi tillsammans som hela tiden bidrar till dessa stigande krav på oss själva. Det som skrämmer mig mest är ju att det faktiskt bara ökar hela tiden och jag har en känsla av att den ökningen kommer att stiga. Vem vet hur det ser ut om tio år?

Vi människor vill vara perfekta dygnet runt, till och med när vi sover vill vi se bra ut. Vi gör ögonfransförlängning, hårförlängning, ansiktsbehandlingar, nagelförlängning och så vidare. Listan kan göras lång om vad vi människor håller på med nu för tiden. Frågan är, vad beror det på? Vi har för mycket möjligheter idag. För mycket tillgångar och materiella ting. Vi blir aldrig nöjda och vill bara bli bättre, hela tiden. Media är en bidragande orsak till utseendeidealet som finns, men det skapas även av människor runt omkring oss. Det är svårt att själv blunda för idealen. När alla andra är utseendefixerade så är det svårt att själv inte bry sig. Vi blir stressade och/eller mår dåligt. Vi jämför oss, vilket leder till att vi aldrig tycker att vi är tillräckliga.

Eftersom att kraven på människor hela tiden ökar så ökar även paniken och stressen, vilket ger ett samhälle som ständigt är i stress. Det är inte bra för någon. Och ingen vet vad vi kan göra åt det? Tyvärr tror jag inte att det kommer att vända. Istället måste vi människor försöka tänka på att inte döma folk efter utseende och heller inte ha krav på människorna runt omkring oss. Det räcker inte att säga ”jag dömer aldrig någon efter utseende” utan det gäller att även ta med sig det i praktiken. Att verkligen visa att det inte spelar någon roll. Att inte behandla människor efter utseende. För ofta gör vi det nog omedvetet. För saken är den, att när fler verkligen slutar döma folk efter utseende, så kommer även kraven på oss själva att minska.

Så slutligen vill jag säga. Tänk på vad som egentligen betyder något. Hur mycket spelar utseendet egentligen roll?

Tankar | | 2 kommentarer |
Upp