Att ta gemensamt ansvar i ett förhållande

I det här inlägget tänkte jag diskutera vad det innebär att vara i ett förhållande och vad som krävs för att få en bra och fungerande relation med varandra. Jag kommer bland annat ta upp ansvar, kommunikation, förtroende och konflikthantering. 

 

För att ett förhållande ska förekomma krävs två personer, vilket även innebär att det är dessa två personer som tillsammans ansvarar för relationen. Ett förhållande medför också en mängd olika förväntningar från bådas håll och det är inte alltid dessa förväntningar stämmer överens med varandra. Det är snarare väldigt ovanligt att de faktiskt gör det. Utöver detta så har alla människor individuella värderingar som påverkar vårt beteende och agerande i olika situationer. Vi utgår från våra värderingar när vi tar beslut och hanterar konflikter eller problem som vi ställs inför. Detta påverkar såklart även vårt förhållande och det är vår uppgift att tillsammans i en relation få dessa förväntningar och värderingar att passa ihop, dvs. fungera på ett bra sätt ihop.

 

I mitt liv har jag sett mycket när det handlar om relationer och min erfarenhet säger att det är vanligt att människor är ganska dåliga på det här med konfliktlösning och generellt sätt att förstå den andras känslor och motiv. Det är viktigt att förstå varifrån ett beteende och åsikter kommer ifrån.

 

Något annat som generellt sätt brister hos svenska par är tilliten. Detta är ju A och O för att en relation ska fungera överhuvudtaget. Utan ett grundläggande förtroende kommer inte en relation hålla länge, åtminstående inte på ett tryggt sätt. Om man känner att man inte litar på sin partner så är detta en punkt att börja jobba på. En förlorad tillit kan vara svår att bygga upp igen. Om det gått ett år utan tillit så skulle jag säga att det tar två år att bygga upp förtroendet igen. Ibland känns det inte ens möjligt, men det är aldrig omöjligt. Det krävs bara en otrolig vilja från bådas håll.

 

Något som är viktigt i alla typer av relationer är givetvis en bra kommunikation. Att prata och diskutera om saker stärker en relation något otroligt. Det handlar om att LYSSNA på den andra och verkligen ta in vad hen känner. Just detta tror jag är en brist för många. Att man inte förstår varandra tillräckligt. Att man har svårt att sätta sig in i den andra personens situation. Lära känna varandra gör man bäst genom att prata och lyssna på varandra. Det är viktigt att komma ihåg att det som påverkar en människas beteenden, åsikter och värderingar grundar sig i många djupa faktorer. Det handlar om uppväxt, uppfostran och andra erfarenheter. Om en person till exempel alltid använt sig av ett flyktbeteende när konflikter eller problem uppstått i hens liv och detta fungerat så kommer hen att fortsätta med det. Då är det viktigt att kunna förstå varför och utgå från det när man ska lösa problemet.

 

Vi får inte glömma bort att det alltid är två personer i en relation och detta innebär att ingen ska känna att hen är ensam i ett beslut som har med relationen att göra, vilket de flesta beslut har. För att förhållandet ska fungera så krävs GEMENSAMMA beslut och att man diskuterar ordentligt och lyssnar på varandra. Ingen ska kunna komma i efterhand och skylla på den andra. Man ska vara överens när beslutet tas. Såg filmen ”Going the distance” som handlar om ett distansförhållande. En scen utspelar sig med en diskussion kring vem som ska besluta om hur de ska göra med deras relation. Killen (Garett) menade att det var tjejens (Erin) beslut och hon ifrågasatte detta. Hennes känsla var att om hon inte flyttade till honom så skulle de antingen vara tvungna att fortsätta ha distansförhållande eller gå skilda vägar. Varför kunde inte han flytta till henne? Varför var det hon som var tvungen att besluta ensam? Detta är ett typiskt exempel på vad som kan hända i ett förhållande. Att det bara är en som tar ansvar och den andra bara flyter med. Att den ena känner sig mer beroende och den andra bara tar för givet. Det är viktigt att arbeta mot en jämställd relation som innebär bra kommunikation, tillit från båda håll, kunna lyssna och förstå varandra, älska varandra lika mycket, gemensamt ansvar för relationens utveckling och beslut. Man ska vara lika beroende eller oberoende av varandra, hur man nu ser på det;-)

Tankar | | En kommentar |
Upp