Dåligt med betyg i tidig ålder

Om du hade frågat mig för ett år sedan, hade jag sagt att jag tycker det är bra med betyg i tidig ålder, just av det skälet att skolan hade tagit mer på allvar och eventuella problem i lärandet hade kunnat upptäckas tidigare. KANSKE. Idag säger jag strängt emot min dåvarande åsikt angående detta.
 
Betyg i skolan i tidig ålder ger fler negativa konsekvenser än det ger positiva. Eftersom jag är tränare och dagligen arbetar med barn mellan 9-14 år så har jag fått många erfarenheter av detta med betyg och skolan i allmänhet för barn i dessa åldrar. Betyg och föräldrahetsen gentemot skolan skapar många problem. Det påverkar inte bara lärandet för barnen, utan även deras fysiska och psykiska hälsa. Barn har aldrig varit mer stressade över skolan än de är idag. Detta är ett allvarligt problem. Att stressa upp sig över betyg och skolan när man är 11-12 år är farligt. Helt ärligt. I denna ålder ska man inte gå runt och tro att man inte kommer få ett jobb som vuxen om man misslyckas på ett prov eller är borta en dag från skolan, kanske på grund av en annan nyttig aktivitet.
 
Genom att stressa upp barn i unga åldrar över skolan, så begränsar vi förutsättningarna och viljan att lära sig. Det är viktigt att även komma ut i världen och göra annat än att bara sitta hemma med en hög skolböcker/läxor. Barn behöver lära sig att bli självständiga, bli sociala, röra sig fysiskt och våga pröva nya saker och inte vara rädd för att misslyckas och göra fel. De behöver göra annat än bara plugga. Det är viktigt att komma ihåg att allt man gör ger någon form av erfarenhet som i sin tur ger kunskaper. Ett barn som får högsta betyg, men som inte varit ute i samhället och därmed har begränsade kunskaper i allt som rör samhället och världen utanför kommer inte lyckas. Vi behöver komma ut och UPPLEVA saker. DET är något som är viktigt och ger bra kunskaper för framtiden.
 
Det är föräldrarnas, men även lärares ansvar att se. att öppna ögonen och se hur barnen faktiskt mår och påverkas av denna skolstress. De är fortfarande barn. Låt dem vara det. De klarar inte av press på att betygen i 6:an avgör deras framtid. För det gör det inte! Det är viktigt att som förälder uppmuntra barnen att ta eget ansvar för skolarbetet och förklara att dem gör det för sin egen skull. Det är ingen idé att tvinga barn att plugga. Sätta dem på en stol, lägga boken framför dem och säga "du får inte gå någonstans förrän du är klar". Det kommer inte funka. De kommer inte få bättre betyg för det. Det handlar som sagt om att uppmuntra dem till att göra det frivilligt, men självklart stötta och hjälpa om dem stöter på problem. De måste få inse att de gör det för sin egen skull och inte för föräldrarnas eller någon annans skull.
 
Det är även viktigt att som förälder uppmuntra dem till att göra andra saker. Börja satsa på en sport, engagera sig, starta projekt osv. Ju mer man gör runt om, desto mer växer man som människa. Barn till föräldrar som uppmuntrar och stöttar deras aktiviteter har mycket större chans att klara psykiska påfrestningar och dessa barn har oftast mycket bättre självförtroende och självkänsla. Föräldrastöd är oerhört viktigt. Föräldrar är förebilder för barnen, vilket innebär att om dem t.ex. säger att skolan är allt och avgörande för framtiden och allt runt omkring kommer i andrahand så kommer dem självklart värdera det så.
 
Skolan ska vara rolig, intressant och lärorik och något man gör för sin egen skull. Den ska inte vara ett jobbigt måste som får en att må psykiskt dåligt.
Tankar | barn, bedömning, betyg, erfarenheter, framtid, jobb, lärorik, läxor, psykisk, påfrestning, skolan | | 3 kommentarer |
Upp