Dagen då ekonomi inte innebär ångest, finns den?

De allra flesta människor har nog känt ångest över ekonomi någon gång. (Ja förutom dem som i stort sett har obegränsat med pengar, vilket är en väldigt liten andel människor.) Att känna ångest över pengar är inget konstigt, med tanke på att allt i samhället kretsar kring just pengar. Det är svårt att komma på något som inte går att koppla till värdet av pengar. Nej, pengar löser inte alla problem, men den tråkiga sanningen är tyvärr att det löser väldigt många problem som en människa kan råka ut för, kanske lite för många ibland.

 

Det som jag däremot vill poängtera är att det är skillnad på att känna ångest eller press över sin ekonomi ibland och att känna det jämnt, det vill säga att ha en ständig ihållande stress och ångest över just pengar. Ordet pengar är laddat med ångest. Ekonomi överlag är något som ofta ligger till grund för att människor mår psykiskt dåligt under en längre tid. Ekonomi är ofta orsaken till självmord. Är det bara jag, eller tycker ni inte att det är väldigt sorgligt att pengar är så betydelsefullt i samhället och i våra liv?

 

Jag själv har växt upp med negativa känslor kring ekonomi och pengar. För mig har det alltid handlat om att kämpa alldeles för mycket. När det dykt upp saker som kostar så har jag alltid varit ovetandes när det gäller möjligheten att kunna betala eller inte. Jag minns hur vi letade och skrapade ihop småpengar från alla jackor och väskor vi kunde hitta hemma bara för att kunna gå och köpa mat. Nu är jag vuxen och självständig, men ångesten över ekonomi förföljer mig ännu. För en person som växt upp helt utan pengar så krävs det lite mer för att ta sig ut i vuxenvärlden. Man har liksom inte fått samma möjligheter av föräldrarna. Man saknar liksom några av de viktiga byggstenarna, t.ex. körkort, sparpengar, möjlighet att bo hemma längre och spara ihop pengar, ekonomiskt stöd osv.

 

Ångesten kan uttrycka sig i flera olika former och på olika sätt. Det kan exempelvis vara så att en avgift eller kostnad på en sådan liten summa som 100kr kan skapa ångest, eller att man verkligen inte vill bli hemskickad från jobbet 15 min innan man egentligen ska sluta för man vill inte förlora lön. Det kan också vara så att man blir alldeles för stressad när det gäller att ta körkort och påverkas för mycket av ekonomin. Istället för att fokusera på lärandet och körkortsutbildningen så lägger man fokus på hur mycket pengar man kommer att förlora samtidigt som man har en oro över att inte ha råd att fortsätta utbildningen eller att inte ha råd att köra upp flera gånger ifall man inte klarar det direkt. Detta är exempel på ångest som kan bli riktigt farlig under en längre tid, eftersom att den tar över alldeles för mycket fokus och energi från det dagliga livet. Den energin behövs till annat. Det är inte meningen att man ska behöva pussla med pengarna för att de ska räcka till, att ständigt behöva planera och prioritera på ett väldigt ångestfyllt sätt. Självklart är det vanligt att människor behöver planera och prioritera sin ekonomi, det gör ju alla på ett eller annat sätt, men man ska inte behöva prioritera om man ska få äta mat en månad eller inte. 

Tankar | | Kommentera |
Upp